Recept

Lax i krämig såsRecept 2011

Posted by Roger Eliasson Mon, May 09, 2011 07:54:22

Följande maträtt intogs vid ölprovningen 2011-04-09 hemma hos Hans Molander.
Kock denna gång var Henrik Borin, assisterad av Joakim Larsson.
MYCKET GOTT!!!

Lax i krämig sås
(6 pers)

800g benfri lax, torsk eller hälleflundra
1 dl vatten
3 msk konc hummerfond
1 dl créme fraiche
2 ½ dl mellangrädde
ca 2 tsk fransk senap
1 knippe dill
3 msk stenbitsrom
salt

Skär laxen i mindre bitar.
Blanda vatten, hummerfond, créme fraiche, grädde och senap i en låg kastrull.
Koka ihop såsen något.
Lägg i fiskbitarna och sjud under lock ca 10 min.
Hacka dillen och rör ner dill och rom i såsen.
Smaka av med salt.
Låt allt få ett uppkok.
Servera med pressad potatis och broccoli.

Glöm inte bort att servera en god öl till denna utsökta fisk- och skaldjursrätt

Lycka Till!
/Borra

Blog image

Afrikansk gryta a´la JonasRecept före 2009

Posted by Roger Eliasson Fri, March 12, 2010 09:51:50

Följande maträtt intogs vid en ölprovning 2006 hemma hos Anders Carlsson.
Vice Kostchef, Jonas Boström, fick rycka in denna gång och han gjorde det med bravur!

Afrikanskt gryta a´la Jonas
(6 pers)

Fräs ca 700 gr fläskfilé i smör, salta och peppra. Ställ åt sidan

Sås
75 gr smör
½ dl finhackad rödlök
1 litet äpple i tärningar
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk curry
2 tärningar köttbuljong
4 dl vispgrädde + någon dl vatten

Smält smöret tillsammans med rödlök, vitlök och äpple. Tillsätt curry o buljong. Låt koka på svag värme i 10 minuter
Tillsätt grädden o vattnet. Koka upp och smaka av

Häll såsen över fläskfilén i pannan. Garnera med persilja.

Koka ris

Servera med tillbehör i olika skålar:
- jordnötter
- Mango chutney
- Fint skuren gurka
- Syltlök
- Ananasbitar eller krossad ananas
- Banan i skivor
- Mandarinklyftor från burk

LYCKA TILL!
/Vice Kostchefen, Jonas

Kyckling a´la JockeRecept före 2009

Posted by Roger Eliasson Fri, March 12, 2010 09:46:22

Följande maträtt intogs vid en ölprovning 2006.
Kock denna gång var Joakim Larsson.

Kyckling a´la Jocke
(4 pers)

Dimensionera ca 6 kycklingfilér.

* Sätt ugnen på 200 grader
* Lägg de tinade eller färska filerna på en ugnsform med hög kant.
* Skär ett snitt i filérna
* Salta och peppra filérna
* Skär soltorkade tomater i bitar och lägg dessa i filérna
* Lägg pesto ovanpå tomaterna
* Blanda 3 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde), 1,5 dl cream fraiche (med vitlök), 1 dl mango chutney,
1 tesked samba oelek.
* Häll såsen över kycklingfilérna
* In i ugnen i ca 35-40 minuter

Servera detta med ris eller bandspagetti och en fräsch sallad.

Som ni vet så passar detta utmärkt till öl, men som omväxling
går även vin bra att servera till.

Lycka till !!

/Jocke

Pappas peppriga kycklingRecept 2009

Posted by Roger Eliasson Sun, October 25, 2009 21:47:20

Följande maträtt intogs vid ölprovningen hemma hos Mats Lindhe 24/10 2009.
Kock denna gång var Roger Eliasson.
Förutom inmunigandet av denna maträtt genomfördes en ölprovning med nya spännande ölsorter och årsmöte med tillhörande val av ny styrelse för kommande period. Roger tackar härmed för sig som kostchef 2008-09 och välkomnar istället Torbjörn Carlsson som ny kostchef 2009-10. Ska bli spännande att se vad Torbjörn kan åstadkomma det kommande året...

Recept - Pappas peppriga kyckling:
(4 pers)

Ingredienser:
- 500 g kycklingfilé
- 150 g champinjoner
- 1 gul lök
- Smör- & rapsolja (tex Arla)
- 2 dl Lätt Crème Fraiche
- 1 tsk hel svart-, vit-, grön- och rosépeppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 100 g sockerärtor

Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna och skär svampen i klyftor.
Skala och hacka löken.
Stek kycklingen i smör- & rapsolja i en stekpanna.
Tillsätt svamp och lök, salta.
Stöt papparn i en mortel.
Rör ner crème fraiche, peppar, vitlök och sockerärtor i pannan.
Låt koka någon minut.

Servera med pasta eller ris (Roger valde ris på mötet), en god blandsallad och ungsvarmt bröd.

En mustig ale passar bra till denna maträtt...men även en ljus lager...!

Smaklig måltid!

Enchilladas a'la JunivägenRecept 2009

Posted by Roger Eliasson Wed, July 22, 2009 15:19:13

Följande maträtt intogs vid ölprovningen hemma hos Mats Nygård 25/4 2009.
Kock denna gång var Roger Eliasson.
Vädret var soligt och fint och vi kunde tom sitta ute på altanen och äta.
Till efterrätt serverades kaffe och kladdkaka med grädde.

Recept - Enchilladas a'la Junivägen:
(4 pers)

Tortillabröd fylls med tacokryddad köttfärs...

Köttfärssås:
- ½ kg Köttfärs
- tacokryddor (1 påse)
- (vatten)
- 1 burk krossade tomater
- lök (hackad)

Fyll tortillabröden med färsen och rulla ihop. Lägg i ugnsfast form, tätt packade.

Gör en sås på:
- 3 dl buljong
- 2 dl creme fraiche
- någon tsk sambal oelek

Rör ihop och häll över tortillacrepsen.
Toppa med riven ost och gratinera i 175 grader tills osten smält och fått fin färg.

Servera en grönsallad till och gärna lite bröd vid sidan om.

En traditionell ljus lager rekommenderas till denna maträtt...!

Ät och njut!